Reel Sulama https://reelsulama.com Ankara Otomatik Sulama Sistemleri ve Peyzaj Mimari Sun, 30 Oct 2022 18:44:43 +0000 tr hourly 1 https://wordpress.org/?v=6.6.2 https://reelsulama.com/wp-content/uploads/2022/10/cropped-ghk-32x32.png Reel Sulama https://reelsulama.com 32 32 Peyzaj Ve Proje https://reelsulama.com/peyzaj-ve-proje/ Thu, 27 Oct 2022 20:44:30 +0000 https://reelsulama.com/?p=8063

Peyzaj Ve Proje

Peyzaj ve proje olmadan şehirleşme oranının artması ve beton şehirlerin oluşması ile birlikte insanlar doğadan kopmaya ve doğasından uzak bir hayat yaşamaya başlamıştır. Bu da İnsanların doğa ile ilgili bilinçsiz ve duyarsız hale gelmesine neden olmuştur. Ekosistemin bir parçası olan insanın doğadan bu uzaklaşması sağlık sorunlarını da beraberinde getirmiş, en başta stres olmak üzere birçok hastalığa davetiye çıkartmıştır. İnsan nüfusunun artması ve yeryüzünde kapladığı alanın artması doğal sistemlerin bozulmasına doğada tahribata yol açmıştır.

 

Bu sebeplerin hepsi bir araya geldiği zaman, günümüzde peyzaj uygulamaları oldukça önemli bir yer teşkil etmektedir. İnsanın doğadan kopmasını önlemek, ekolojik sistemin insan ile beraber sürmesini sağlamak için peyzaj ve tasarım uygulamaları oldukça önemli bir yere sahiptir. Günümüzde binaların bahçelerinden, açık kamu alanlarına kadar insan unsurunun olduğu her yerde peyzaj ve tasarım yapılmaktadır.

Bahçe Düzenleme

En çok uygulanan peyzaj projelerinin başında bahçe düzenleme gelmektedir. Binaların konforu ve estetiği kadar bahçe peyzaj ve tasarım da oldukça önemlidir. Yeşil alan kullanımının en yüksek seviyede tutulması, doğaya oksijen sağlayacak yeşil bitki kullanımı, yeşil alanların estetik bir görünümde düzenlenmesi, yeşil alanların sağlıklı bir şekilde korunması için sulanması ve tasarlanan yeşil alandaki bitkilerin zararlı haşerelerden korunması bahçe düzenleme uygulamasının içerisinde yer almaktadır.

Bahçe düzenleme ve yeşillendirmede kullanılacak bitkilerin seçimi de oldukça önemlidir. Mevsimsel değişikliklerden bitkinin dayanıklılığına kadar birçok unsur titizlikle belirlenmektedir. Tüm bu sebeplerden dolayı peyzaj uygulamaları binalar için her anlamda vazgeçilmez bir öğedir.

Açık alan ve kamu alanlarının peyzaj uygulamaları da aynı sebeplere ve içeriklere dayanarak yapılmaktadır. Yaratılan yeşil alanların korunması ve bakımı için sulama düzenekleri titizlikle yapılmakta ve uzun bir mimari proje sonucunda peyzaj projesi ortaya çıkmaktadır. İnsanların doğadan kopmaması, doğa ile iç içe yaşaması, en önemlisi de yaşam kaynağımız olan oksijenin bitkiler tarafından yaşadığımız alanlarda sağlanması için peyzaj uygulamaları hayatımızın oldukça önemli bir yerinde bulunuyor.

Damlama Sulama Tekniği

Doğal kaynakların korunması ve gelecek nesillere daha iyi bir dünya bırakmak için peyzaj uygulamalarının sulamasında da en son teknolojiler kullanılmaktadır. Damla sulama tekniği ile yeşil alanlara ihtiyacı olan su sağlanmakta, aynı zamanda su kaynaklarından tasarruf edilerek doğal kaynakların verimli kullanılması hedeflenmektedir. Bütün yeşil alanların eşit miktarda sulanmasını sağlayan bu teknik, toprağın her yerinden aynı verimi alabilmenizi sağlar.

Bu konuda oldukça başarılı olan damla sulama tekniği, tüm peyzaj uygulamalarında kolaylıkla yapılmaktadır.

Doğal ve kültürel kaynakların korunması için peyzaj projeleri oldukça geniş bir alana sahiptir. Tarım alanlarının daha verimli ve kullanışlı olması, nehir göl gibi doğal yerlerin insanların yaşam alanına daha uygun ve kullanışlı hale getirilmesi, bütün peyzaj düzenlemeleri yapılırken ekolojik düzenin ön planda tutulması peyzaj projelerinin en önemli maddeleridir. İnsana doğanın bir parçası olduğunu unutturmayan peyzaj uygulamaları hayatımıza oldukça önemli katkılar sağlamaktadır.

Doğayı estetik ile hayatımıza getiren ve aynı zamanda görsel olarak ta tatmin olmamızı sağlayan peyzaj projeleri, binaların çatılarında ve teraslarında da uygulanabilmektedir. Yeşili insanın olduğu her yere götürmeyi hedefleyen peyzaj, sıra dışı çözümleri ile doğadan en fazla şekilde yararlanmamızı hedeflemektedir.

Kısacası insanın olduğu her yere doğayı getirebilen ve dinamik bir yapıda olan peyzaj projeleri, doğa ve enerji kaynaklarının en tasarruflu ve en verimli şekilde kullanılması için yapılan çalışmaların bütünüdür. Yeşil alanların işlevselliğini arttırarak insan kullanımına ve konforuna sunan peyzaj projeleri, bütün yapı ve açık alan projelerinde titizlikle uygulanmaktadır.

 

]]>
Günümüzde Sulama https://reelsulama.com/gunumuzde-sulama/ Thu, 27 Oct 2022 20:43:32 +0000 https://reelsulama.com/?p=8056

Günümüzde Sulama

Günümüzde Sulama, bitkilerin gelişmesi için önemli bir yer tutan bir uygulamadır. İnsanlar ve tüm canlılar için su çok önemlidir. Bitkilerde dik durmayı, sağlıklı olmayı su ile sağlarlar. Sulama bahçe bitkileri içinde tarla bitkileri içinde oldukça gerekli ve önemlidir. Gelişin dünyada su sıkıntılarının ortaya çıkması yer altı sularının tükenmesi bizlere sulamanın daha bilinçli ve doğru yapılması gerektiğini göstermektedir. Otomatik sulama bahçe bitkilerinde peyzaj projeleri dahilinde yapılan hesaplarla örtüşmek kaydı ile basınçla sulama ve fıskiye sistemleri sunmaktadır. Bahçe bitkilerinde bu otomatik sulama sistemlerini elektronik kontrol eden elektronik kontrol üniteleri bulunmaktadır.

 

Otomatik Sulama

Bu otomatik sulama sistemi ile istenilen saat aralıklarında istenilen süre zarfında sula işlemi yapılacaktır. Böylelikle bitkiler uzun soluklu ve su stresine sokmadan sulama yapılabilmektedir. Bitkiler için faydalı olan bu sistem günümüz dünyasında su sıkıntıları engellemek ve az su ile efektif kazanç sağlamak için önem taşımaktadır. Bu sulama sistemleri planlanırken de çoğunlukla yer altı suları ve basınçları doğrultusunda yapılan hesaplara göre sulama sistemi planlanmaktadır. Günümüzde konutların peyzaj planlamalarının önem kazandığı tartışılmaz bir gerçektir. Tüm peyzaj projelerinde de sulama sistemlerinin önemi ve gerekliliği ortaya çıkmaktadır. Peyzaj alanlarında sulama sistemlerinin kontrollü ve doğru yapılması bitkiler ve dünya için büyük önem taşımaktadır. Suyun hep olmayacağı bir gün tükenme tehlikesinin olduğunu unutmamak gerekir.

Otomatik sulamanın önemli olduğu bir diğer alanda Tarla bitkilerinde sulama sistemleridir. Tarlalarda sulama dönemlerinin ve saatlerinin belirli bir plan dahilinde yapılması tarla bitkilerinin normlarının ve gelişimlerinin sağlıklı ve doğru yapması açısından önemlidir. Otomatik sulama tarla bitkileri gelişimi için önemli bir yer tutmaktadır. Bu sistem sayesinde sabah erken saatlerde ve uzun soluklarda bitki köklerinde bulunan damlatıcılı sistemler sayesinde bitki köküne direk su verilerek bitkide stres yaratmadan sulama yapılabilmektedir. Bu sistemler bitkilerin aşırı su altında yıkanmadan besinlerini kaybetmeden bitki gelişimine olumlu katkı sağlamaktadır.

Sulam Sistemleri

Sulama sistemleri, damla, yağmurlama basınçlı olabilir ancak temelinde uzun soluklu ve bitkinin ihtiyaç duyduğu kadar su uygulanması açısında bitki gelişimleri için olumlu planlamalardır. Ayrıca sulamanın otomatik yapılması değişik zaman dilimlerinde ki bitkiler genellikle güneş battığında, ya da doğmadan önce sulanmalıdır. Otomatik sistem ve zamanlayıcı sayesinde istenen saat diliminde size ihtiyaç duymadan bitkilerinize su verecektir. Her şeyin fazlası zararlıdır, yaşam besini su olan bitkilere de suyun fazlası zararlıdır. Otomatik sistemler mühendislik kanunları çerçevesinde istenilen miktarda suyu bitkiye vererek bitkinin sağlıklı büyümesini sağlayacaktır.

 

            Bitkilerin su istekleri toprak, iklim ve bitki özelliklerine göre değişiklik göstermektedir. Bu bilgiler ışığında seçilecek uygun sulama metoduna göre bitkiler için planlanan sulama dahilinde sulama otomatik ve istenilen oranda yapılabilecektir. Dünyanın su sıkıntıları bitkilerin ve bitki besinlerinin oluşması açısından sulamanın önemi kabul edilmelidir.

 

Bunun için, minimal düzeyde ev bahçelerinde dahi otomatik sistemlerin kullanımı iklimsel faktörlerden etkilenmeden bitkilerin sağlıklı gelişimi için önem teşkil etmektedir. Konutların, parkların peyzaj alanlarının çoğunda sulama sitemleri bulunması bu alanlarda ki bitki varlığı ve asgari su tüketimi için önem teşkil eder.

 

            Tarlalarda kullanılması ise, yine aşırı sulama gibi bitkinin besin maddelerini kaybetmesini engellerken bu sulama sistemleri sayesinde bitkinin direk kökleri su aldığından, bitki çevresinde yabancı ot oluşumu da olmayacaktır. Suyun doğru alana verilmesi, doğru kullanılması, bitkiler için ve gelişimi yönünde olumlu bir yer teşkil edecektir.

 

Dünyanın su sıkıntılarının gündeme gelmesi nedeni ile su kayıplarının azalması yönünde planlı sulamaların yapılması gelişen dünyanın da gereğidir. Unutmamak gerekir ki su tükenmeden sudan gereği kadar kullanımla max fayda sağlamamız gerekmektedir.

]]>
Çim Ekimi https://reelsulama.com/cim-ekimi/ Thu, 27 Oct 2022 20:42:48 +0000 https://reelsulama.com/?p=8049

Çim Ekimi

Çim ekimi işleminde ekim yapılacak toprağın özelliği ve toprağın bulunduğu yerin mevsim koşulları çim ekim sırasında önem arz eden iki önemli kriterdir. Çünkü çim ekimi, su geçirebilen ve suyu tutan topraklarda çok daha verimli olmaktadır. Örneğin killi bir toprağa sahipseniz doğal gübrelerle toprağınızın yapısını düzenlemek mümkündür. Çim ekimine başlanmadan önce toprağın durumunun tespiti ile pislik ve atıklardan arındırılması açısından yapılacak drenaj uygulaması sonrasında çim ekim işlemi yapılabilmektedir.

 

Çim Ekiminde Dranaj Nasıl Yapılır

Drenaj işleminde belirlenen bazı drenaj alanlarının saptanmasının ardından 3-5 metre uzunluğunda drenaj hatlarının uygulanması ile toprak alandaki suyun atılma işlemine geçilir. Drenaj işleminde toprak derinliğinin üst yüzeyinden 60 cm aşağı inilerek 45 cm civarında bir yatak genişliği yapılmalıdır. Bu yatak genişliğinin üzerine örtülebilecek kum ve onun üzerine uygulanacak söküm beziyle birlikte meydana getirilebilecek bir drenaj borusu ile atık giderimi sağlanılabilir. Drenaj borusunun etrafına söküm bezi serildiğinde zamanla toprağın boruyu tıkamasını engellemektedir. Mıcır serildiğinde de toprağın alt ve üst yüzeyinin yapışıkanlığın engellenmesi açısından yararlıdır. Drenaj borusunun kapatılmasının ardından gider kanalının akıtıp akıtmadığı da kontrol edilmelidir. Bu işlemin maliyet açısından düşük olması da ayrıca önemli bir özelliktir.

Çim Ekimi Nasıl Yapılı

Çim ekimi için toprak kaba tesfiye işleminin de yapılması gerekmektedir. Yapılan bu işlemin ardından çim ekilecek alanın ince tesfiye işlemi aşamasına geçilmektedir. İnce tesfiye işlemi ince torflu ve gübreli karışımdan oluşan iyi toprağın çim yapılacak alana serilmesi işlemidir. Serilme sırasında öncelikle ince tesfiye için hazırlanmış toprak, alana atıldıktan sonra tırmık yardımıyla toprağın eşit bir şekilde alana dağılması sağlanır. Ardından mastar işleme aşamasına geçilir. Yani 50-60 cm boyunda düz bir aparat ile toprak tekrardan düzeltilir. Bu sayede çim tohumların serileceği alanın alt yapı işlemleri bitirilmiş ve alan çim uygulamasına hazır hale getirilmiş olmaktadır.

Çim Ekiminde Dikkat Edilmesi Gerekenler

Devamında bir miktar çamur haline getirmeden toprak ıslatılarak, daha sonra 1 metre karelik alana 60 Gram çim tohumu yere yakın bir mesafeden atılarak işleme devam edilmektedir. Tohumun fazla atılması bazı çim gruplarının zedelenmesine sebep olacağı, az atılması da tekrar çim ekim çalışması yapmayı gerektireceğinden 60 Gram tohum ideal ölçü olarak değerlendirilmelidir. Tohum ekiminin ardından kapak toprağı eklenmesi ve silindir cihazıyla tohum ile toprağın bütünleştirilmesi, otların sağlıklı bir şekilde çıkabilmesi açısından önemlidir. Bu işlem de bitirildikten sonra sulama işlemine geçilmektedir.

 

 Çim ekim alanlarına aynı zamanda çiçek fidan dikimi ile renkli bir çim alan elde etmek de mümkündür. Tercihe bağlı olarak kullanılacak fidan ile özellikle bahçe olarak kullanılan alanlarda görsel açıdan daha güzel bir alan yaratılabilir.

 

Çim ekiminin nemli dönemlerde yapılması daha verimli olması açısından önemlidir. Ekim ayı ya da nidan-mayıs ayları çim ekimi için en uygun dönemlerdir. Yaz aylarında çim ekimi yapılmamaktadır. Bunun dışında hazır rulo çim uygulaması da tercih edilebilir.

 Çim ekimi sonrasında da toprağın bakımı da önemli konulardan biridir. Toprağın düzenli olarak pisliklerden arındırılması, yılda 3-4 kez toprağın gübrelendirilmesi ve toprağın haşerelerden korunması işlemleri düzenli olarak yapılır.

Çim ekimi ve sonrasında en önemli konulardan biri de sulamadır. Bir fidan için nasıl özen gösteriliyorsa çim de ilgi ister. Sulama işlemi dikkatli, detaylı ve kararında yapılarak çimlerin yapısının bozulmaması sağlanır. Sulama esnasında ve sonrasında ekim alanına girilmemesi gerektiğinden bu kurala göre sulama işlemine önceden hazır olunacak şekilde sistem oluşturulur. Hava durumuna bağlı olarak günde 2-3 kez toprağın sulama işlemi yapılır. Sabah erken ve akşam saatlerinde, güneş ışınlarının yoğun olmadığı saatlerde sulamak yapmak daha doğrudur. 10 günlük bir sürecin ardından çimler oluşmaya başlar ve 1 aylık bir sürenin ardından çimler biçilecek hale gelir.

 

Çim ekili toprağın günlük m2 başına 2,5-3 kilo aralığında suya ihtiyacı vardır ve bu suyun eşit bir şekilde dağıtılarak toprağın suya doyması sağlanır. Her şey kuralına uygun ve düzgün bir şekilde uygulandığında uzun ömürlü ve sıkıntısız, yaz-kış yeşil, içinizi ferahlatacak yaşam alanları yaratmak mümkündür

]]>